Je hebt je nog nergens voor ingeschreven!
Werken op hoogte: veilige rolsteigers

De meeste ongevallen in de Bouw & Infra komen door vallen van hoogte. Met rolsteigers gebeuren nog steeds veel ongelukken. Daarom start de Arbeidsinspectie een campagne om veilig te werken met rolsteigers. Nieuw is dat inspecteurs groene of rode labels op de steigers kunnen plakken om aan te geven of de steiger veilig is opgebouwd of niet. De campagne ‘Da’s pas veilig’ loopt in heel 2025 en gaat over alle typen werken op hoogte.
Vaakst voorkomende ongevalstype
Vallen van hoogte is met 52% veruit het vaakst voorkomende ongevalstype in de bouw. Ook met rolsteigers gebeuren regelmatig ongelukken. Mensen vallen vaak van rolsteigers, omdat de leuningen ontbreken of omdat ze hun evenwicht verliezen terwijl ze aan de buitenkant omhoog klimmen. Of de rolsteiger valt om met iemand erop, omdat de steiger niet stabiel staat. Er raken ook mensen gewond door voorwerpen die van de rolsteiger vallen en dan op hun terechtkomen.
Oorzaken ongevallen met rolsteigers
Ongevallen met rolsteigers gebeuren vaak, omdat:
- de handleiding niet wordt gevolgd;
- het materiaal verkeerd wordt gebruikt;
- de juiste veiligheidsmaatregelen niet worden genomen.
Als werkgever ben je verplicht om de risico’s voor vallen op hoogte zoveel mogelijk te beperken. Veilig werken begint met een goede voorbereiding. De keuze om een rolsteiger in te zetten voor tijdelijk werk op hoogte maak je op basis van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en een bijbehorend Plan van Aanpak (PvA). Door de risico’s te herkennen en te beheersen, kun je veilig werken, ook met rolsteigers. De Arbeidsinspectie wil dit met hun campagne bevorderen.
Campagne ‘Da’s pas veilig’
De campagne ‘Da’s pas veilig’ loopt in heel 2025 en gaat over alle typen werken op hoogte. Het thema waarmee de campagne begint, is de rolsteiger. Stephan van Puffelen, projectleider goed werkgeverschap bij de Arbeidsinspectie: “Wat je nog vaak hoort, is dat iemand die met rolsteigers werkt tegen ons zegt: ‘Dat gebeurt mij niet, ik ben er nog nooit vanaf gevallen.’ Dan is mijn reactie: ‘Precies, daarom zit jij er nog, maar degene die wél is gevallen, werkt nu niet meer.’ Met twee labels willen we de bewustwording vergroten van de risico’s bij het werken op hoogte.”
Lees hier het hele bericht. Bron: volandis.nl