Na een enorme stijging van de toepassing van zonnestroom in de woningmarkt, met 2023 als hoogtepunt, is deze markt flink veranderd. Voor het eerst sinds medio 2018 stagneert de groei en is er zelfs sprake van krimp. Niet alleen de situatie in de wereld is (weer) veranderd, ook de prijzen voor stroom en gas en de (voorgenomen) afschaffing van de salderingsregeling per 01 januari 2027 heeft effect op de installatie van zonnestroominstallaties.
Ondanks deze ontwikkelingen zijn er nog voldoende kansen voor installateurs.
Kansen voor installateurs
Particulieren en kleinverbruikers zijn nog steeds geïnteresseerd in verduurzaming, maar zijn onzeker geworden door onder andere de vele oneliners in de media.
Zaken als netcongestie, terugleverboete en thuisaccu’s zijn aan de orde van de dag, net als verdienen met handelen op de energiemarkt en (optimistische) terugverdientijden. Zolang er onduidelijkheid blijft bestaan over dergelijke ontwikkelingen zullen veel consumenten terughoudend zijn in het investeren in zonnestroom.
En toch, kansen voor installateurs! We noemen er een paar.
Enkele voorbeelden:
Het verkoopproces: waar er tot voor kort sprake was van “als je kan leveren dan kan je installeren” moeten potentiële opdrachtgevers nu weer meegenomen worden in het hele proces. Duidelijkheid en transparantie zijn nodig om de opdrachtgever juist te informeren over de mogelijkheden en de oplossingen in hun specifieke situatie!
Onderhoud en beheer: tijdens de hoogtijdagen van de installaties van zonnestroom zijn er enorm veel partijen actief geweest op en onder de daken. Helaas is daarbij vaak niet aangegeven dat voor een goede werking en gebruik van het zonnestroomsysteem er echt onderhoud, monitoring en beheer van de installatie nodig is. Zowel op het dak als onder het dak! Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.
Gebruik: het slimmer inzetten en gebruiken van de opgewekte zonnestroom is een grote kans voor het reduceren van de energiekosten. Gebruik van apparaten zal steeds slimmer (kunnen) worden en het toevoegen van een thuisaccu met een duidelijk Energie Management Systeem zal bijdragen aan een geoptimaliseerd verbruik.
Ken je klant: als installateur kom je regelmatig bij je klant over de vloer. Door met de klant door te spreken over de kansen en mogelijkheden van de hele elektrische installatie kan je de meerwaarde uitleggen. Voorkomen van storingen, eventuele herstelwerkzaamheden, metingen uitvoeren, verzamelen van data, allemaal zaken die nu maar zeker ook later waardevol zijn voor de klant en op de langere termijn bijdragen aan een veilige en zonnige toekomst!
Kennis op peil houden
Er is op veel vlakken nog veel te doen is, ook als het gaat om wet- en regelgeving en eventuele certificering. Als als installateur kan je er nu al voor kiezen om jezelf (verder) te scholen, te ontwikkelen of te specialiseren in bijvoorbeeld het Inspecteren en testen van bestaande zonnestroominstallaties, de toepassing van Thuisaccu’s en Laadpalen.