De kracht van groene daken

Het stijgende bewustzijn van klimaatverandering en de impact van menselijke activiteiten op het milieu heeft geleid tot een groeiende interesse in groene oplossingen voor stedelijke omgevingen. Een van de meest veelbelovende innovaties is het concept van groene daken. 

Als opleider heeft BDA Dak- en Gevelopleidingen meerdere cursussen daktuin en gevelgroen in het aanbod. Deze daken bieden talloze voordelen voor zowel het milieu als de stedelijke gemeenschappen. In dit artikel gaan we verder in op de vele voordelen.

Groene daken, ook wel bekend als levende daken, daktuinen of sedumdaken, zijn daksystemen die begroeid zijn met diverse soorten planten, grassen en soms (kleine) bomen. Deze daken bestaan uit verschillende lagen, waaronder een waterdicht membraan om lekkages te voorkomen, een drainagelaag om overtollig water af te voeren, een filterlaag om vuil tegen te houden en een substraatlaag waarin de planten kunnen groeien.

Klimaatmitigatie

Groene daken dragen bij aan het verminderen van de stedelijke hitte-eilandeffecten. Traditionele dakoppervlakken absorberen warmte, waardoor steden warmer worden dan hun omgeving. Door vegetatie op daken te laten groeien, wordt de warmte geabsorbeerd en verdampen de planten water, waardoor de omgevingstemperatuur wordt verlaagd.

Waterbeheer

Groene daken verminderen de belasting van stedelijke rioleringssystemen tijdens hevige regenval. De vegetatie absorbeert water en vertraagt de afvoer ervan, waardoor het risico op overstromingen wordt verminderd. Bovendien zuiveren de planten het regenwater, waardoor het water dat naar de riolering stroomt, schoner is.

Luchtkwaliteit
Planten hebben het vermogen om kooldioxide (CO2) op te nemen en zuurstof vrij te geven via het fotosyntheseproces. Door groene daken te implementeren, wordt de CO2-concentratie in de lucht verminderd en wordt de stedelijke luchtkwaliteit verbeterd.

Biodiversiteit
Groene daken bieden leefgebieden voor verschillende planten en insecten die vaak moeilijk te vinden zijn in stedelijke omgevingen. Hierdoor kan de biodiversiteit in de stad toenemen.

Geluidsreductie
De vegetatielaag van groene daken fungeert als een geluidsbuffer, waardoor het geluid van verkeer en andere stadsactiviteiten wordt gedempt. Dit draagt bij aan een meer rustige en gezonde leefomgeving.

Energiebesparing
Groene daken bieden extra isolatie voor gebouwen, waardoor ze in de zomer koeler blijven. Dit kan resulteren in aanzienlijke energiebesparingen, een verhoging van het leefcomfort en een vermindering van de behoefte aan airconditioning en verwarming.

Wilt u meer weten over multifunctionele groene daken? Bekijk dan dit informatieve document van het Nationaal Dakenplan met cijfers, onderzoek en de fabels.