Dakregie voorkomt lekkende multifunctionele daken

Duurzame en multifunctionele daken

Een dak is allang niet meer het pannendak of het platte dak met grind, dat maakt dat bewoners het droog houden.

De laatste jaren is een kleurrijk dakenlandschap ontstaan waarop zeer uiteenlopende functies een plaats vinden. Het begon dertig jaar geleden met extensieve lichtgewicht groene daken, met sedum. Tegenwoordig als ‘biodivers’ dak ook met (inheemse) planten, heesters, bomen en zelfs hele bossen.

Hoe voorkom je lekkages?

do’s en dont’s

  • De aanbesteding moet op de schop. Er moet ‘resultaatgericht’ worden samengewerkt vanuit een bouwteam met alle disciplines voor de aanleg van een collectief dak.
  • Het bouwteam bepaalt vooraf de functies en beoordeelt de risico’s. Wijzigingen op ontwerp tijdens de uitvoering zullen extra kritisch bekeken moeten worden.
  • Controleer in DO fase de technische details van architect en bouwbedrijf. En bouw tijdens de uitvoering van iedere afzonderlijke discipline controlemomenten in.
  • Deze inspectie kost uiteraard geld, maar staat niet in verhouding tot de kostenpost van een lekkage na oplevering. Voorkomen is beter dan genezen!

Lees hier het hele artikel met praktische tips van Erik Steegman, Accountmanager & Sales bij Kiwa BDA Advies en Testing.


Onze cursus Adviseur / regisseur duurzame en multifunctionele daken gaat dieper in op deze en andere zaken!