Nederland gaat duurzaam op de schop. De overheid heeft bepaald dat ons land per 2050 bijvoorbeeld gasloos moet zijn en dat de CO2 uitstoot sterk verminderd moet zijn. Dit heeft onder meer grote gevolgen voor zowel nieuwe en bestaande gebouwen (inclusief woningen), wat onder andere tot uitdrukking komt in het energielabel.
Energielabel
Het energielabel toont hoe energiezuinig een gebouw is. Eigenaren zijn daardoor verplicht bij verkoop en verhuur een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Deze verplichting geldt ook als eigenaren een nieuw gebouw laten bouwen.
Enegrieprestatie gebouwen
Het nieuwe stelsel Energieprestatie Gebouwen brengt ook enkele opvallende wijzigingen met zich mee. Per 1 januari 2021 moet bijvoorbeeld voor een omgevingsvergunning voor het bouwen ook een BENG-berekening worden gemaakt.
Energielabel
Ook het Energielabel is ingrijpend vernieuwd. De nieuwe grootheden – Energiebehoefte, Fossiel energiegebruik (en Hernieuwbare energie) – worden daardoor uitgedrukt in kWh/m2.jr. Deze grootheden worden bepaald met de nieuwe bepalingsmethode NTA 8800, die de NEN 7120 en de NEN 1068 vervangt.
BENG-eisen – het meetinstrument
De BENG-eisen – het meetinstrument – worden steeds belangrijker, en zeggen niet alleen iets over de (duurzame) eigenschappen van bijvoorbeeld isolatiemateriaal, maar ook over het complete gebouw waar uw werkzaamheden deel van uit maken.
Duurzaamheid
Wilt u echt toekomstgericht werken, dan denkt u ook na over hoe duurzaam het “product” is en welke mogelijkheden er zijn om het materiaal opnieuw te gebruiken.
Zo is uw gebouw niet alleen wettelijk in orde, maar draagt u ook een steentje bij aan het milieu (duurzaamheid).
BENG en daken, welke rol speelt het dak dus bij het energielabel? Alles samengevat in 1 dag!
Inhoud:
BENG en BBL (Bouwbesluit) bij nieuwbouw en bestaande bouw
Verhoogde grenswaarde thermische isolatie
Bepalingsmethode NTA 8800
Het opnameprotocol voor het energielabel 82-1 woning en 75.1 utiliteit
Minimumeisen voor thermische isolatie bij nieuwbouw
Praktische rekenvoorbeelden en de verschillen tussen bouwkundig en technisch label