Cursus installatie zonnepanelen voor dakdekkers

Steeds meer huizen in Nederland zijn voorzien van PV-panelen. Goed nieuws natuurlijk, maar deze zonnepanelen op het dak maken het werk van dakdekkers wel gecompliceerder. Calamiteiten zoals lekkages kunnen minder makkelijk worden opgelost, aangezien eerst een installateur het systeem moet komen afkoppelen.

Daarom heeft BDA Dak- en Gevelopleidingen speciaal een cursus ontwikkeld voor dakdekkers waarmee ze tegelijk ook gecertificeerd installateur van zonnestroomsystemen op het dak kunnen worden.

Sneller en goedkoper werken

In Nederland zijn nu meer dan twee miljoen huizen voorzien van zonnepanelen. Dakdekkers die onderhoud moeten plegen aan zo’n dak kunnen dan letterlijk niet verder werken. Een installateur die de zonnepanelen kan verwijderen kost extra geld en tijd. Tijd die bij spoedopdrachten niet gemist kan worden.

Cursus op maat

Van Venrooy Dakbedekking en Verkoelen Daksystemen kwamen bij BDA Dak- en Gevelopleiding met de vraag hier een cursus voor te ontwikkelen. De cursus is gericht op dakdekkers die met een paar handelingen aan een PV-systeem weer verder kunnen met hun werkzaamheden. Een volledige (de)montage van het systeem zal altijd in overleg met een installateur gedaan worden. In de tweedaagse cursus wordt zowel de theorie als de praktijk behandeld. Aan het eind wordt een examen afgelegd en na het goed voltooien zijn de cursisten gecertificeerd Monteur zonnestroomsystemen op het dak met een Europees certificaat dat erkend wordt door de overheid en installatiebranche.

De inhoud

In de theorie is veel aandacht voor de veiligheid en risico’s van het werken met PV-panelen. Ook wordt aandacht geschonken aan de verschillende zonnesystemen die in de loop van de jaren zijn gebruikt. Nadat de dakspecialisten hun werk hebben uitgevoerd kunnen ze ook de zonnepanelen weer correct aansluiten. In het praktijkdeel wordt een aantal daksituaties uitgelegd. Stapsgewijs worden alle onderdelen doorlopen, van de meterkast, via de omvormer naar de zonnepanelen. De cursisten leren omgaan met speciale gereedschappen en kunnen eveneens de connectoren herkennen die niet goed meer zijn.

In de praktijk

Het grote voordeel van de cursus is dat de inhoud volledig is ingericht aan de hand van ervaringen en wensen uit het werkveld zelf. Na het voltooien van onze cursus kunnen dakdekkers in veel situaties zelf met enkele handelingen een zonnesysteem veiligstellen. Soms hoeven ze namelijk maar enkele panelen te ontkoppelen. Verder kunnen ze door hun opgedane kennis inzien wanneer hulp van een installateur wel noodzakelijk is. Hierdoor kan tijd en geld worden bespaard wat uiteindelijk gunstig is voor het werkproces en de klant.

Heeft u ook interesse in deze tweedaagse cursus die speciaal voor dakdekkers is samengesteld? Neem dan contact met ons op en we bespreken graag de mogelijkheden!