Bedankt voor uw bezoek aan onze stand tijdens Solar Solutions International 2022

BDA opleidingen, Nieuws, Solar Solution Beurs

Tijdens de beurs hebben we speciale aandacht voor de InstallQ erkenningsregeling Zonnestroomsystemen/PV voor installatiebedrijven werkzaam in zonnestroomsystemenen en de stappen die voor deze erkenning genomen dienen te worden.

De erkenningsregeling Zonnestroomsystemen beschrijft de eisen voor het ontwerpen, installeren, beheren en onderhouden van zonnestroom installaties:

De basiseisen voor de InstallQ-erkenning richten zich op de aanwezigheid van de drie persoonscertificaten binnen uw onderneming:

 1. het certificaat Ontwerper en adviseur zonnestroominstallaties (WV)
 2. het certificaat Eerste monteur zonnestroominstallaties op het dak (VP)
 3. het certificaat Eerste monteur zonnestroominstallaties onder het dak (VP)

Voor een volledige InstallQ erkenning dient u binnen het bedrijf te kunnen aanwijzen/aantonen:

 1. welke medewerker(s) competent is/zijn in het adviseren, ontwerpen en enginering van systemen – de Ontwerper en adviseur zonnestroominstallaties (WV).
  Het Europese certificaat “Ontwerp Zonnestroomsystemen” sluit aan op deze competenties, de aan dit certificaat verbonden training en het examen kunt u bij ons volgen.
 2. welke medewerker(s) vaardig is/zijn in het zelfstandig en veilig monteren van zonnepanelen op daken – de Eerste monteur zonnestroominstallaties op het dak (VP).
  Het Europese certificaat “Bouwkundige montage van zonne-energiesystemen” sluit aan op deze competenties. De praktijktraining en de praktijkexamens kunt u bij ons volgen.
 3. welke medewerker(s) vaardig is/zijn in het zelfstandig en veilig installeren van zonnestroomsystemen onder het dak tot in de meterkast: DC- en AC-zijde/meterkast tot 3x25Ampère – de Eerste monteur zonnestroominstallaties onder het dak (VP).
  Het InstallQ-examen “Aansluiten PV-installaties op de meterkast” sluit aan op deze opleiding.  Voor dit examen dient u zich apart in te schrijven. Het examen bestaat uit 2 delen, een theorie-examen en een praktijkexamen. Als men voor beide examendelen slaagt ontvangt men het InstallQ-certificaat voor deze vakdiscipline. Beide examens worden op 1 dag bij BDA Opleidingen in Gorinchem georganiseerd en vergt in totaal een dagdeel. De kandidaat hoort direct na de beide examens of hij/ zij geslaagd is.

Wanneer u deze 3 certificaten (behaald) hebt, kunt u de erkenning aanvragen.

Hierbij dient u er rekening mee te houden dat u als Erkend Installatiebedrijf de beschikking dient te hebben over de gereedschappen, meet- en beproevingsmiddelen en de vereiste documenten waarmee u de technische werkzaamheden deugdelijk kan uitvoeren.
Voor meer informatie zie de website van InstallQ: https://installq.nl/ en https://installq.nl/zonnestroominstallaties-pv

Wij zien uw aanmelding(en) graag tegemoet!