Je hebt je nog nergens voor ingeschreven!
Energie labels en daken (BENG)
Wij weten “als geen ander” wat er speelt in de dakenwereld en zorgen ervoor dat u op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen. Daarom zijn we de nieuwste cursus “Energie labels en daken (BENG)” gestart. Deze cursus geeft u inzicht in de werkwijze van de EP adviseur als belangrijke factor bij de bepaling van energielabels.
Rekenmethode
Welke rekenmethode hanteert de adviseur bij dakrenovatie of verduurzaming van bestaande bouw? Hoe komen ze tot de Rc waarde van het dak? De rekenmethodiek levert in veel gevallen een veel lagere waarde op dan verwacht.
Prestatie
Wat betekent dat voor uw rekenmethode van de prestatie van het dak en voor de prestaties die u aan uw opdrachtgever kan afgeven?
De EP adviseur is verplicht om energielabels voor bestaand gebouwen op te stellen volgens opnameprotocollen zodat iedere adviseur bij hetzelfde gebouw ook tot hetzelfde label komt. De EP adviseur kijkt bij de berekening van het energielabel van een gebouw met grote aandacht naar het dak. Maar de EP adviseur hanteert een andere rekenmethodiek dan de dakdekker of aannemer gewoon zijn te gebruiken.
Andere uitkomsten
De adviseur kijkt niet naar de laagopbouw van het dak. Hij kan niet onder de dakbedekking kijken en doet aannames op basis aanwezige informatie, zoals bouwtekeningen. Als bijvoorbeeld onbekend is welke isolatie is toegepast, rekenen we niet met de Lambda-waarde van het isolatiemateriaal maar met een forfaitaire waarde (Lambda-waarde 0,045) waardoor de warmteweerstand anders uitkomt dan verwacht.
Protocol en NTA-8800
Het is een objectieve opname volgens het protocol die invloed heeft op de bepaling van het label. In de cursus passeren diverse voorbeelden. Zo kan het gebeuren dat een dak geleverd in 2021 met een warmteweerstand van 6, zonder gegevens over de dikte van de toegepaste isolatiematerialen door de EP adviseur wordt beoordeeld als een dak uit Bouwjaarklasse tot 2014 met een warmteweerstand van 2,5!”