Demonteren en herinstalleren van zonnepanelen

Eerste monteur zonnestroominstallaties op het dak

Steeds meer daken in Nederland zijn voorzien van zonnepanelen. Goed nieuws natuurlijk, maar deze zonnepanelen op het dak maken het werk van dakdekkers wel gecompliceerder.

Dakdekkers die onderhoud moeten plegen aan zo’n dak met PV-modules kunnen dan letterlijk niet verder werken. Een installateur die de zonnepanelen kan verwijderen kost extra geld en tijd. Tijd die bij spoedopdrachten of calamiteiten niet gemist kan worden.

Voor dergelijke situaties hebben wij een speciale cursus ontwikkeld. De cursus is gericht op dakdekkers die met een paar handelingen aan een PV-systeem weer verder kunnen met hun werkzaamheden. Een volledige (de)montage van het systeem zal wel altijd in overleg met een installateur gedaan worden.

In de theorie is veel aandacht voor de veiligheid en risico’s van het werken met PV-panelen. Ook wordt aandacht geschonken aan de verschillende zonnesystemen die in de loop van de jaren zijn gebruikt. Nadat de dakspecialisten hun werk hebben uitgevoerd kunnen ze ook de zonnepanelen weer correct aansluiten. In het praktijkdeel wordt een aantal daksituaties uitgelegd. Stapsgewijs worden alle onderdelen doorlopen, van de meterkast, via de omvormer naar de zonnepanelen. De cursisten leren omgaan met speciale gereedschappen en kunnen eveneens de connectoren herkennen die niet goed meer zijn.