Informatie certificering en erkenningen zonne-energie

Persoonsgebonden certificaten

Er is een Europese richtlijn die zegt dat het wenselijk is dat op termijn alle installatiewerk aan zonne-energiesystemen wordt uitgevoerd door gecertificeerde installateurs. Dit om te komen tot een vorm van kwaliteitsborging voor de opdrachtgever. Dat is door het ministerie van Economische Zaken opgepakt. Samen met Uneto-VNI, OTIB en BDA Dak- en Gevelopleidingen hebben zij een certificeringstructuur ontwikkeld.

Dat heeft geleid tot drie persoonsgebonden certificaten:

  1. Certificaat Zonne-energie, vakdiscipline “Ontwerp zonnestroomsystemen”
  2. Certificaat Zonne-energie, vakdiscipline “Bouwkundige montage zonne-energiesystemen”
  3. Certificaat Zonne-energie, vakdiscipline “Installeren van zonnestroomsystemen”

Voor alle drie de vakdisciplines/ certificaten heeft BDA Dak- en Gevelopleidingen cursussen ontwikkeld. De eerste cursus duurt drie dagen, de tweede en derde cursus ieder twee dagen. Na het volgen van de cursus kan men zich inschrijven voor het bijbehorende examen. Voor het eerste ontwerpcertificaat doet men examen bij CITO, voor de beide andere certificaten doet men de praktijkexamens bij BDA Dak- en Gevelopleidingen of bij BGA-Nederland in Boxtel. Alle certificaten worden door CITO verstrekt, dus ook voor de BDA-examens. De certificaten dragen het logo van het ministerie van EZ. Overigens is het volgen van de cursus geen verplichting, indien men meent voldoende vakbekwaam te zijn kan men zich ook direct voor de examens inschrijven.

Het ministerie gaat deze certificering promoten. Dus opdrachtgevers zal wijzen op het belang van een erkende en gecertificeerde installateur. Ook gemeenten en woningcorporaties ondersteunen dit initiatief en zullen bij aanbestedingen steeds vaker naar de persoonscertificaten en een erkenning of bedrijfscertificaat gaan vragen. Want de ervaring leert dat lang niet alle systemen doen wat ze kunnen of behoren te doen, vanwege een slecht ontwerp, c.q. een slechte uitvoering.

Erkenningsregelingen en bedrijfscertificaten

De kwaliteitsborging door installatiebedrijven is op twee manieren geregeld, namelijk doordat het bedrijf erkend zon-installateur is of,op een hoger niveau, door de aanwezigheid van een bedrijfscertificaat.

Er zijn op dit moment twee erkenningsregelingen in werking, de erkenningsregeling van de Stichting Sterkin en de erkenning van KvINL (Kwaliteit voor Installaties Nederland, voorheen SEI).

Daarnaast is er het zwaardere bedrijfscertificaat Zonnekeur-installateur van de branchevereniging Holland Solar. Bij de Zonnekeur Installateur, wat als basis de SEI erkenning heeft, wordt uitgegaan van een certificeringsovereenkomst tussen de Stichting Duurzame Energie Prestatiekeur, die het keurmerk Zonnekeur-Installateur beheert, en de betreffende installateur. Hierbij wordt gewerkt met een BRL (beoordelings richtlijn) waarin specifiek staat aangegeven waar de certificaathouder zich aan heeft te houden.

Zowel voor de erkenningsregeling en het bedrijfscertificaat geldt als belangrijke voorwaarde dat het bedrijf de drie persoonsgebonden certificaten in huis heeft. 

BDA Dak- en Gevelopleidingen
Avelingen West 33
Postbus 818
4200 AV Gorinchem

T: +31(0)85 487 1910
F: +31(0)183 63 06 30
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.