NIEUW! - Cursus veilig werken op hoogte voor dakbegroeners

Cursus Veilig werken op hoogte voor dakbegroeners BDA

In samenwerking met Groenkeur heeft BDA Opleidingen deze cursus én een examen ontwikkeld voor medewerkers van dak- en gevelbegroeners.
De inhoud van de cursus is afgestemd op het vakgebied van de dakhovenier en het werken op hoogte, waarbij accenten geplaatst bij het maken van een juiste risico inschatting bij gevaarzetting en nemen van de juiste maatregelen om deze risico’s te vermijden.
Er wordt tijdens deze dag veel gewerkt in de praktijk, zoals het juist gebruiken en opstellen van ladders, rolsteigers en dakrandbeveiliging en het veilig werken met een harnas en vallijnen.
Aan het einde van de cursusdag wordt een theorie- en praktijktoets afgenomen, bij voldoende resultaat ontvangt de kandidaat het Groenkeur Persoonscertificaat Veilig werken op hoogte. Dit certificaat heeft een geldigheidsduur van 5 jaar.

Lees meer

 

Met software PV-systemen ontwerpen

BDA Dak- en Gevelopleidingen en Solar Monkey organiseren dit najaar samen de cursus Met software PV-systemen ontwerpen. Om opdrachtgevers meer zekerheid te bieden met een hoogwaardig ontwerp gaan dé gecertificeerde opleider voor zon-minnend nederland en de marktleider in software-programma’s voor PV-systemen de samenwerking aan. Na de zomer start deze nieuwe training.

Nieuwe cursussen voor (assistent-) Monteurs zonnepanelen

Dit voorjaar organiseren we weer een aantal specifieke cursussen voor bedrijven die betrokken zijn bij het adviseren, bouwkundig monteren en elektrotechnisch installeren van zonnestroomsystemen.

Naast de geaccrediteerde cursussen en praktijktrainingen hebben we twee nieuwe trainingen aan ons aanbod toegevoegd, deels op verzoek van een aantal installateurs van zonnepanelen

Dit is allereerst de Basistraining Elektrotechniek voor monteurs zonnepanelen. Veel monteurs weten wel welke elektrotechnische handelingen ze moeten verrichten, maar een goed begrip van het hoe en waarom ontbreekt vaak. Zo kan men bijvoorbeeld onvoldoende uitleggen wat men met een multimeter afleest. In deze 1-daagse basistraining worden met behulp van praktijkopdrachten op begrijpende wijze begrippen als spanning (Volt), stroom (Ampère) en vermogen (Watt) verduidelijkt.
Tijdens de training worden serieel- en parallelschakelingen met pv-modules gemaakt, en wordt de invloed van schaduw en licht op de opbrengst van zonnepanelen berekend. Ook het gebruik en aflezen van de multimeter wordt geoefend. Daarnaast krijgen de deelnemers inzicht in de verschillen tussen gelijk- en wisselstroom, het gebruik van de juiste gereedschappen en kabels en het monteren van connectoren en adereind-hulzen. Veel gemaakte installatiefouten uit de praktijk blijven natuurlijk niet onbesproken.

waterdichte dakdoorvoer pv systeemDaarnaast is de Praktijktraining Uitvoeren van waterdichte doorvoeren op platte daken nieuw. Onvoldoende vaardigheid in het inwerken van dakdoorvoeren leidt bijna altijd tot lekkages, met veel schade tot gevolg. In deze 1-daagse praktijktraining wordt op dakmodellen geoefend hoe je op verschillende typen dakbedekkingen (bitumen – PVC – EPDM) waterdichte doorvoeren kunt realiseren. Daarbij wordt gewerkt met verschillende verwerkingsmethodieken (brandmethode - koude verkleving – hete lucht), en wordt besproken welke methodiek past bij het type dakbedekking en welke voorbereidende- en veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden om de waterdichtheid van het dak te borgen.

Omdat we bij deze beide nieuwe trainingen bijna uitsluitend in de praktijk werken is de maximale groepsgrootte beperkt, bij interesse is tijdige aanmelding derhalve gewenst. 

BDA Dak- en Gevelopleidingen
Avelingen West 33
Postbus 818
4200 AV Gorinchem

T: +31(0)85 487 1910
F: +31(0)183 63 06 30
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.